Extra :: Lotus Elan

De Lotus Elan is een model van het Britse automerk Lotus dat van 1961 tot 1975 werd gebouwd.

Lotus advertisementDe Lotus Elan bestond oorspronkelijk uit twee cabriolets en een coupé-model, alle gebouwd door Lotus Cars. De eerste versies waren nog als kitcar verkrijgbaar, maar later stapte men hier vanaf. De originele types; de “26″, “26R racing”, “36 Fixedhead coupe”, “45 Drophead coupe” en de “Type 50 +2 coupe” – alle gebouwd tussen 1961 en 1975 – staan bekend als de Elan-serie uit de jaren zestig. In 1973 stopte de productie van de Elan en in 1975 ook die van de Elan +2. Er waren toen circa 17.000 stuks van deze modellen gebouwd. Vanwege zijn tijdloze ontwerp en zijn techniek werd de Elan het eerste commerciële succes van het merk Lotus. Het model van de originele Elan werd in 1989 ook de inspiratiebron voor het ontwerp van de Mazda MX-5 die ook nu nog steeds wordt geproduceerd.

Lotus Elan en Mazda MX5 Miata

De originele Elan werd in 1962 als roadster uitgebracht. Een hardtop-model werd vanaf 1963 leverbaar en de coupéversie werd in 1965 uitgebracht. Het ontwerp was van Ron Hickman, die later ook de minder succesvolle Lotus Europa en de Lotus GT40 zou ontwerpen. De Lotus Elan tweezitter was de vervanger voor de Lotus Elite die vanaf het begin alles tegen had gehad; de Elite was technisch niet erg betrouwbaar en was erg duur. De Elan werd de eerste Lotus die was uitgerust met het inmiddels beroemde stalen chassis waarop een carrosserie van GVK was gemonteerd.

Lotus Elan ChassisColin Chapman, de directeur van Lotus, wilde een auto met zo min mogelijk gewicht gekoppeld aan zo veel mogelijk vermogen. Met een gewicht van 680 kg voldeed de Elan aan deze eis. Met zijn 1558 cc motor, schijfremmen op alle wielen en onafhankelijke vering was het ontwerp voor die tijd ook technisch zeer geslaagd. De motor was afgeleid van de Ford Kent, met een door Lotus ontworpen Cosworth cilinderkop met een dubbele nokkenas. Deze Lotus-Ford 4-cilindermotor werd later in vele productie- en racewagens gebruikt.

In 1967 werd de Elan +2 uitgebracht. Deze had een langere wielbasis en 2 kleine zittingen achterin. Ook deze auto was zeer elegant ontworpen. Hij had een vermogen tussen de 108-126 pk (afhankelijk van de uitvoering) een topsnelheid van 190 km/u en trok op van 0-100 km/u in 7.9 seconden. Ook meer dan 30 jaar later zijn dit nog uitstekende cijfers.
Er zijn momenteel circa 1200 stuks van dit type over, meestal in handen van verzamelaars en enthousiastelingen.

emma peelDe wellicht bekendste Lotus Elan: de auto uit ‘De Wrekers’ (The Avengers) met Miss Emma Peel (Diana Rigg) achter het stuur.

Diana Rigg met Lotus Elan Motorshow

 

lotus elan, the avengers, emma peel

 

 

 

lotus elan, de wrekers, diana rigg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>